当前位置: 网站首页>>新闻中心>>通知公告>>正文

理学院2020年学术讲座(四)

2020/05/15  点击:[]

报告题目:CO2conversion via MOF/TiO2 heterojunction photocatalysts 暨牛津大学访学经验交流会

主讲人:崔林博士

主讲人简介:

崔林,2014年6月与西北大学化学与材料科学学院无机化学(物理无机方向)获得理学博士学位后进入长安大学理学院化学与材料科学系工作,主要从事MOF基复合材料的设计合成及应用研究,在Dalton TransactionsCrystal Growth & DesignJournal of Cluster ScienceCrystEngCommJournal of Coordination Chemistry等国际权威杂志发表SCI学术论文十余篇,主持陕西省自然科学基金青年项目1项,主持和完成中央高校基本科研项目2项,参与教改项目2项。2018年12月至2019年12月在国家留学基金委-青年骨干教师项目专项资助下前往英国牛津大学(University of Oxford)化学系无机化学实验室Prof. Peter P. Edwards F.R.S.(中科院“爱因斯坦”讲席教授)和Prof. Tiancun Xiao(中组部“千人计划”)联合实验室访学,主要从事MOF基复合材料的设计合成,利用所合成的复合材料进行CO2、CH4的光催化转化,为MOF的产业化应用提供实验依据。

时间:2020年5月18日(星期一)16:00

地点:腾讯会议,会议号:857 540 672

摘要:The concentration of carbon dioxide in atmosphere is accompanied by a sharp increase in human activities. Scientists have proposed using carbon dioxide as a carbon source to synthesize practical chemical raw materials. However, the chemical immobilization of carbon dioxide is considered to be a very challenging study because of the inert nature of carbon dioxide. Photocatalytic methods convert carbon dioxide into high value-added chemicals via photocatalysis is considered to be the most desirable. In this project, titanium dioxide, which has good photocatalytic activity and high chemical stability, and metal-organic frameworks based on bipyrazole, are selected as the two main components to synthesize a bifunctional titanium dioxide / metal-organic frameworks heterojunction nanocomposite. The photochemical reduction of carbon dioxide, through the optimization of experimental conditions, summarizes the synthesis strategy of semiconductor / metal-organic frameworks nanocomposites with special structures with heterojunctions, and investigates the difference between the mechanism of heterojunctions in carbon dioxide photoreduction and single metal-organic framework photocatalysts, which could guide the application of semiconductor / metal-organic frameworks-based composite materials.

2020年5月15日

上一条:关于本科毕业年级2019年秋季学期补考及部分重修考试学生2020年春季学期课程考试安排安排